Ronja och Younes - en teaterföreställning av unga för unga. 4-5 maj 2018.

Ett teaterprojekt med ensamkommande och etablerade ungdomar

Ronja och Younes är 16 år gamla och går i samma klass på första året i gymnasium. Younes har för några år sedan kommit helt själv från Afghanistan till Sverige och Ronja har en tråkig pojkvän som spelar innebandy matcher istället för att komma till hennes födelsedagsfest. Ronja och Younes gillar varandra väldigt mycket, det är något speciellt mellan dem, men det är svårt. Younes vet inte om han kan få stanna i Sverige och deras kompisar är inte alltid helt okej med med situationen. Fördomar och missförstånd möts med nyfikenhet och glädje.

ViGörs nyanlända och etablerade teaterelever har tillsammans med ViGörs dans- och sångelever skapat en föreställning om deras verkligheter på skolgården. Efter  föreställningen har publiken möjlighet att ställa frågor om projektet till ensemblen.

Målgrupp: Årskurs 6-9 och gymnasium årskurs 1. Vi prioriterar klasser med en blandning av ensamkommande och etablerade ungdomar.

Tid och plats:

• 4 maj, Riksteatern Hallunda, teater 1 - för skolklasser!
  • Kl 9.30 - ca. 45 min föreställning plus ca. 45 min samtalsrunda.
  • Kl. 12 - ca. 45 min föreställning plus ca. 45 min samtalsrunda.
  • 5 maj, Riksteatern Hallunda, teater 1. Föreställning för allmänheten
  • Kl. 19 ca. 45 min föreställning plus ca. 45 min samtalsrunda

Beskrivning av projektet
Tillsammans med ViGör teater-elevernas inspiration har ViGörs teaterpedagog Franziska Deckert skrivit ett manus med titeln "Ronja och Younes" som handlar om en kärlekshistoria mellan en ensamkommande kille från Afghanistan och en tjej som är uppväxt i Sverige. Den handlar om likheter och olikheter mellan deras två kompisgäng, om konflikter, rädslor och känslor.

Samtidigt består teatergruppen, som ska spela upp detta av ensamkommande killar från Afghanistan och etablerade tjejer som är uppväxta i Sverige. Projektets syfte är att dessa väldigt olika grupper som möts varje dag på skolgårdar över hela Botkyrka ska närma sig varandra och få bättre förståelse för varandras verkligheter med hjälp av en fiktiv pjäs som tar upp många exempel från båda gruppernas liv.

Efter vi har repeterad i fyra månader vill vi göra en föreställning i början av maj på
Riksteatern där vi kan visa pjäsen till klasser som har just den sammansättningen av etablerade och nyanlända ungdomar. Vi kommer även ha en föreställning för allmänheten. Vi hoppas på berikande reflektioner, samtalsstunder och utbyte efter föreställningen som skapar nyfikenhet för varandra.

I projektet involveras även ViGör dans och ViGör sång av ungdomar i samma åldrar. De kommer ha ett utbyte med teatergruppen under terminen samt att de kommer delta i pjäsen med sång- och dansnummer.

ViGör teater, februari 2018
Många ensamkommande barn har essentiella rädslor som handlar om deras familjer, uppehållstillstånd/avslag och deras kompisar i samma situation. Med den ryggsäcken och kommande från en helt annan kultur är det svårt att bemästra vardagen och framför allt att få en bra kontakt med etablerade ungdomar som skulle vara så viktigt för att anlända i samhället de ska leva i.

Dessa ungdomar bär samma nyfikenhet som deras jämnåriga när det kommer till kärlek och relationer. Deras kulturella bakgrund gör det dock väldigt svårt för de att leva ut nyfikenheten. Men även etablerade ungdomar bär många rädslor och känslor i sig som de har svårt att få uttryck för. De kämpar med alla krav som ställs utifrån, med konflikten mellan hur de vill/ska vara och hur de känner egentligen. Med situationen hemma och på skolan. Det är mycket som händer i dessa år och det är viktigt att ta det stort på allvar och att sätta ord på känslorna och händelserna.

Vi vill skapa ett givande samtal kring just detta, vi vill skapa ett tryggt forum där de två grupperna kan mötas utan prestationskrav och de fördomar som tyvärr oftast finns på skolgården. Vi vill skapa ett utbyte som ska leda till mer förståelse, respekt och tolerans bland ungdomarna.

Kulturföreningen ViGör
Vi är en nystartat kulturförening i Botkyrka som gör teater, dans och sång med barn, ungdomar och vuxna i olika sammansättningar. Vi har veckovis undervisning i alla tre ämnen för barn och ungdomar, vi har en vuxenkör plus ViGör Event som gör professionella uppdrag. ViGörs unika icke-tävlingsinriktad pedagogik utgår alltid ifrån deltagarnas förutsättningar utan prestationskrav.

Boka platser och få mer information på e-post:info@vigorgruppen.se

www.vigorgruppen.se
Facebook ViGör