WORKSHOP MED HISTORIEBERÄTTARNA - om flykt, berättelser, drömmar och att utvecklas som medmänniska.

Historieberättarna har sedan 2015 arbetat med och för barn- och unga nyanländas berättelser genom olika uttryck. Detta är ett unikt tillfälle att möta dessa berättelser i klassrummet.  Pedagogerna har lång erfarenhet av att arbeta med nyanlända såväl som barn och unga besöker er klass under en heldags workshop.

I workshopen får de tillsammans med Historieberättarnas pedagog reflektera och diskutera vår samtid, där barn och unga får mötas genom berättandet.

Eleverna kommer även att få skapa en radiopodd, en "Välkomnstpodd", där eleverna utifrån diskussionen och sin egen analys får välkomna nya barn och ungdomar i Botkyrka. Poddarna läggs ut på Historieberättarnas hemsida, där poddarna får möta lyssnare, och leva vidare.

Bild av Farid Ahmad

Detta kommer vi att göra på workshopen:

• Övning utifrån Barnkonventionen. Eleverna får själva reflektera över delar av konventionen och vad det innebär i praktiken.
  • Titta på filmer och foton gjorda av barn och ungdomar inom Historieberättarna, och analysera dem.
  • Analysera dikter och texter gjorda av barn och ungdomar inom Historieberättarna.
  • Spela in korta "välkomstpoddar" där elever får välkomna barn och unga till Botkyrka utifrån ett barn och ungdomsperspektiv.

Praktisk information:

• Vi behöver ett mörklagt klassrum med smartboard/projektor med ljud.
  • Små grupprum till inspelningen av poddarna, om det finns resurser till det.
  • Historieberättarnas pedagog tar med (Ipads) som behövs till workshopen.